De cate ori am auzit argumentul necesitatii abordarii unei vestimentatii business drept scuza a lipsei de feminitate?! Sau ca o scuza pentru lipsa preocuparii pentru propria feminitate.

Indiscutabil, sunt medii in care codul vestimentar este foarte strict dar de la aplicarea unui regulament ce prevede inclusiv reperele de tinuta pana la absenta totala a interesului pentru un aspect ingrijit e, totusi, cale lunga. Se mai ofera deseori si scuza “tinutei casual”, fara a avea prea mult habar ce vrea sa insemne asta. Intre relaxat, neingrijit sau  total aiurea pentru multi nu exista nici o diferenta. Iar daca nici abordarea aceasta nu tine, stilul este considerat “nonconformist”.

Este adevarat ca in contextul radicalizarii competitiei intre sexe si al castigului in planul ierafhiei pe care tot mai multe femei l-au realizat in mediul de afaceri, vestimentatia “de lucru” a femeii a suferit numeroase transformari si adaptari. Primul pas a fost acela al simplificarii pana la austeritate a costumului, in intentia de a oferi celei ce-l poarta un plus de credibilitate. Categoric, o Cosanzeana invesmantata in roz si cu cositele revarsate pe umeri va distrage atentia partenerilor pana la nivelul la care competentele sale profesionale vor fi anulate. De aceea, stilul “business woman” abordeaza o cromatica neutra, nu in mod obligatoriu negru, dar in unele situatii in mod preferential negru, si combinatii de cel mult doua-trei culori sau nuante ale aceleiasi culori. Ca si croi, sunt recomandate tiparele clasice, inspirate din costumul barbatesc, dar cu mici accente feminine ce se pot regasi la nivelul buzunarelor sau al clapelor, in prezenta unor cordoane sau a unor cusaturi decorative discrete. Costumul, fie ca este compus din taior si fusta sau taior si pantalon, poate fi completat cu o camasa sau, de preferat, o bluza cat mai fina, chiar din matase naturala, pentru a suaviza impresia de ansamblu. In functie de statutul si pozitia profesionala a celei in discutie, poate fi abordata o tinuta compusa dinr-o rochie cu un croi clasic si un taior. De asemenea, in functie de momentul zilei si context, taiorul poate fi usor accesorizat prin aplicatii pretioase sau tinuta poate fi completata printr-o singura bijuterie de o valoare indiscutabila dar care nu trebuie sa fie nici ostentativa, nici excesiva.

 

Gina Butiuc

fashion designer

Write a comment:
*

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Share This